“Mesleğiniz ne olursa olsun; sesiniz, özgüveniniz demektir”
Konuşurken sesinize güvenmiyor, utanıyor, yeterince dinlenmediğinizden yakınıyorsanız; daha etkileyici ve güçlü bir sese sahip olmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz!
Tiyatro Eğitim Derneği; sesini daha etkin bir biçimde kullanmak isteyen herkesi bu kursa davet ediyor!
İşlenecek Konular:
– Diyaframı Tanıma
Amaç: Güçlü bir ses için, öncelikle doğru nefes almayı öğrenebilmek.
İçerik: Solunum sistemi çizilerek anlatılır, yapılacak olan basit egzersizlerle; diyaframın yeri, hareketi keşfedilir ve diyafram/göğüs nefesi ayrımı yapılır.
– Diyafram Nefesine Alışma
Amaç: Diyafram nefesini, otonom sinir sisteminin (istemsiz) kontrolüne devrederek alışkanlık haline getirmek.
İçerik: Diyaframın daha fazla uyarılmasını ve açılmasını sağlayacak egzersizler yapılır. Bu sayede vücudun, diyafram nefesine adapte olması kolaylaşır.
– Maske Sesi
Amaç: Yüzümüzün uyarılmayı bekleyen bir maske olduğunu, gerçek sesimizin burada gizlendiğini keşfedebilmek ve onu öne taşımak.
İçerik: Çeşitli yüz ve ses temrinleriyle, sesin gırtlaktan kurtarılıp öne(dudaklara) taşınması sağlanır.
– Söyleniş ve Fonetik
Amaç: “Ses ve Nefes Harfleri”nin ayrımını yapmak ve konsanların doğru bir şekilde çıkarılmasını sağlamak
İçerik: Basmakalıp öğretilen ses olaylarını ve harflerin doğru söylenişlerini, farkındalık oluşturarak aktarabileceğimiz egzersizler yapılır. Bu yolla kişi, doğruyu kendi fark eder.
– Artikülasyon
Amaç: Takılmadan, daha belirgin ve akıcı konuşabilmek.
İçerik: Basitten zora giden artikülasyon tablolarıyla, bütün ses unsurları daha fazla uyarılır, konsanların üzerine baskı yapılır.
– Üç Ana Ses
Amaç: Farklı ses aralıklarını keşfedebilmek.
İçerik: Göğüs-Maske-Kafa sesleri, doğadaki varlıklar taklit edilerek çıkarılır ve bunlar arasında geçiş yapılabilmesi sağlanır.
– Ton ve Vurgu
Amaç: Öncelikle birbirlerinden farklı kavramlar olduğunu anlamak, tonlu-tonsuz ayrımını ve doğru yerde doğru vurguyu yapabilmeyi öğrenmek.
İçerik: Tonlu-tonsuz harflerin keşfedilmesine, vurgu için anlamdan yola çıkılmasına yardımcı olacak uygulamalar yapılacaktır.
– Soluk ve Genel Noktalama
Amaç: Herhangi bir metni okurken ya da sözlü bir konuşma yaparken, nerede duracağını ve ne kadar nefes alacağını bilebilmek.
İçerik: Değişik tarzdaki yazılı metin ve şiirlerden yola çıkarak; durak, soluk nefesi ayrımları yapılır, anlam ilişkisi üzerinde durulur. Acele etmeden okuma ve konuşma için çeşitli egzersizler yapılır.
– Ses Bükümü
Amaç: İnandırıcı, samimi bir konuşma için bükümün ne kadar önemli olduğunu fark etmek ve doğru bükümleri yapabilmek.
İçerik: Vurgu ve büküm ayrımı, değişik egzersizlerle metinlerde büküm denemeleri yapılarak fark edilir ve yine anlamla ilişkisi kurulmaya çalışılır.